⇦ Back to Vulkanen

De Structuur van Vulkanen

Wat is een vulkaan?

Een vulkaan is een berg die ontstaat doordat er magma uit de aarde omhoog komt. Magma is gesmolten gesteente dat onder de grond zit. Als de druk te groot wordt, barst de vulkaan uit en komt de magma naar buiten.

De onderdelen van een vulkaan

Een vulkaan heeft verschillende onderdelen. De magma kamer is de plek waar de magma zich verzamelt voordat het naar buiten komt. De krater is de opening aan de top van de vulkaan waar de magma uitkomt. De lavastroom is de stroom van magma die uit de krater komt en over de zijkant van de vulkaan stroomt.

De verschillende soorten gesteente

Bij vulkanen komen verschillende soorten gesteente voor. Basalt is een donker, hard gesteente dat ontstaat als magma snel afkoelt. Graniet is een lichter gesteente dat ontstaat als magma langzaam afkoelt. Obsidiaan is een zwart, glanzend gesteente dat ontstaat als magma heel snel afkoelt.

De vorm van een vulkaan

Vulkanen hebben verschillende vormen. Een schildvulkaan heeft een brede, platte vorm en komt voor bij een rustige uitbarsting. Een stratovulkaan heeft een steile, kegelvormige vorm en komt voor bij een explosieve uitbarsting. Een caldera is een grote, ronde krater die ontstaat als een vulkaan instort na een grote uitbarsting.

Waar komen vulkanen voor?

Vulkanen komen voor op plekken waar de aardkorst dunner is, zoals bij breuklijnen en bij de randen van de aardplaten. In Nederland hebben we geen vulkanen, maar in andere landen zijn er wel vulkanen te vinden. Bijvoorbeeld in Italië, Indonesië en IJsland.

Wat kunnen we leren van vulkanen?

Vulkanen zijn niet alleen indrukwekkend om te zien, maar we kunnen er ook veel van leren. Door te bestuderen hoe vulkanen ontstaan en hoe ze werken, kunnen we meer leren over de aarde en hoe deze is ontstaan. Ook kunnen we leren hoe we ons kunnen voorbereiden op een vulkaanuitbarsting en hoe we de gevolgen van een uitbarsting kunnen verminderen.

Now let's see if you've learned something...


⇦ 2. Uitbarstingen van Vulkanen 4. Beroemde Vulkanen ⇨