⇦ Back to Vulkanen

Wat zijn vulkanen?

Vulkanen zijn bergen die zijn ontstaan door uitbarstingen van magma, as en gas uit de aarde. Er zijn veel verschillende soorten vulkanen, maar ze hebben allemaal een krater aan de top waaruit de materialen worden uitgestoten. Vulkanen kunnen actief, slapend of uitgedoofd zijn. Actieve vulkanen barsten regelmatig uit, terwijl slapende vulkanen al een tijdje niet zijn uitgebarsten maar nog wel actief zijn. Uitgedoofde vulkanen zijn vulkanen die al heel lang niet meer zijn uitgebarsten en ook niet meer actief zijn.

De Vesuvius

De Vesuvius is een beroemde vulkaan in Italië. Hij ligt vlakbij de stad Napels en is ongeveer 1281 meter hoog. De Vesuvius is vooral bekend vanwege de uitbarsting in het jaar 79 na Christus. Toen werd de stad Pompeï bedolven onder as en lava. De Vesuvius is nog steeds actief en wordt daarom goed in de gaten gehouden.

De Krakatau

De Krakatau is een vulkaan in Indonesië. Hij ligt tussen de eilanden Java en Sumatra in en is ongeveer 813 meter hoog. De Krakatau is vooral bekend vanwege de uitbarsting in 1883. Die uitbarsting was zo heftig dat het geluid ervan tot op 5000 kilometer afstand te horen was. De uitbarsting zorgde voor een tsunami die veel schade aanrichtte in de omgeving. De Krakatau is nog steeds actief en wordt daarom goed in de gaten gehouden.

De Mount St. Helens

De Mount St. Helens is een vulkaan in de Verenigde Staten. Hij ligt in de staat Washington en is ongeveer 2549 meter hoog. De Mount St. Helens is vooral bekend vanwege de uitbarsting in 1980. Die uitbarsting was zo heftig dat de top van de vulkaan werd weggeblazen en er een enorme krater ontstond. De uitbarsting zorgde voor veel schade in de omgeving. De Mount St. Helens is nog steeds actief en wordt daarom goed in de gaten gehouden.

De Etna

De Etna is een vulkaan op het Italiaanse eiland Sicilië. Hij is ongeveer 3329 meter hoog en is daarmee de hoogste vulkaan van Europa. De Etna is een van de actiefste vulkanen ter wereld en barst regelmatig uit. De uitbarstingen zorgen soms voor veel schade in de omgeving, maar de Etna is ook een belangrijke toeristische attractie.

De Mauna Loa

De Mauna Loa is een vulkaan op het eiland Hawaï. Hij is ongeveer 4170 meter hoog en is daarmee een van de hoogste vulkanen ter wereld. De Mauna Loa is een van de actiefste vulkanen ter wereld en barst regelmatig uit. De uitbarstingen zorgen soms voor veel schade in de omgeving, maar

Now let's see if you've learned something...


⇦ 3. De Structuur van Vulkanen 5. Vulkanen en Klimaat ⇨