⇦ Back to Ilja in de literatuur

Etymologie van de naam Ilja

Oorsprong van de naam

De naam Ilja is van oorsprong een Russische naam en is afgeleid van het Griekse woord Elias, wat "mijn God is Jahweh" betekent. In de Russische taal wordt de naam geschreven als Илья en uitgesproken als "Il-ya".

Gebruik van de naam in de Russische literatuur

De naam Ilja komt veel voor in de Russische literatuur, vooral in de werken van de beroemde schrijver Fjodor Dostojevski. In zijn roman "De gebroeders Karamazov" is Ilja Karamazov een van de hoofdpersonages. Ook in andere werken van Dostojevski, zoals "Misdaad en straf" en "De idioot", komt de naam Ilja voor.

Ilja in andere culturen

Hoewel de naam Ilja van oorsprong Russisch is, komt de naam ook voor in andere culturen. In het Hebreeuws wordt de naam geschreven als אֱלִיָּהוּ en uitgesproken als "Eliyahu". In het Engels wordt de naam geschreven als Elijah en uitgesproken als "E-lie-jah".

Ilja in de populaire cultuur

De naam Ilja komt ook voor in de populaire cultuur, vooral in films en televisieseries. In de Amerikaanse televisieserie "The Americans" is Ilja een van de personages. Ook in de film "The Equalizer 2" komt de naam Ilja voor.

Betekenis van de naam

De betekenis van de naam Ilja, "mijn God is Jahweh", verwijst naar de Hebreeuwse God Jahweh. De naam wordt vaak gegeven aan jongens die geboren worden in religieuze gezinnen.

Populariteit van de naam

In Nederland is de naam Ilja niet erg populair. In 2020 werden er slechts 9 jongens geboren die de naam Ilja kregen. In Rusland is de naam echter wel populair en komt de naam veel voor.

Conclusie

De naam Ilja is van oorsprong een Russische naam en is afgeleid van het Griekse woord Elias. De naam komt veel voor in de Russische literatuur en wordt ook gebruikt in andere culturen. In de populaire cultuur komt de naam ook voor, vooral in films en televisieseries. De betekenis van de naam verwijst naar de Hebreeuwse God Jahweh en de naam wordt vaak gegeven aan jongens die geboren worden in religieuze gezinnen.

Now let's see if you've learned something...


⇦ 7.5 Ilja in de poëzie