⇦ Back to Catheter

Wat is een katheter?

Een katheter is een medisch hulpmiddel dat in het lichaam wordt ingebracht om vloeistoffen of gassen te kunnen afvoeren of toevoeren. Meestal wordt een katheter gebruikt om urine af te voeren uit de blaas. Er zijn verschillende soorten katheters, afhankelijk van het doel waarvoor ze worden gebruikt.

Soorten katheters

Er zijn verschillende soorten katheters, waaronder de verblijfskatheter, de suprapubische katheter en de condomcatheter. De verblijfskatheter is de meest voorkomende katheter en wordt via de plasbuis in de blaas gebracht. De suprapubische katheter wordt via een kleine incisie in de buikwand in de blaas gebracht. De condomcatheter wordt alleen bij mannen gebruikt en wordt om de penis geplaatst.

Toepassingen van katheters

Katheters worden voornamelijk gebruikt om urine af te voeren uit de blaas. Dit kan nodig zijn bij patiënten die niet in staat zijn om zelfstandig te plassen, bijvoorbeeld na een operatie of bij een neurologische aandoening. Daarnaast worden katheters ook gebruikt om medicijnen toe te dienen, om de druk in de blaas te meten of om de blaas te spoelen.

Anatomie van de urinewegen

Om te begrijpen hoe een katheter werkt, is het belangrijk om de anatomie van de urinewegen te kennen. De urinewegen bestaan uit de nieren, de urineleiders, de blaas en de plasbuis. De nieren filteren afvalstoffen uit het bloed en produceren urine, die via de urineleiders naar de blaas wordt getransporteerd. De blaas is een holle spier die urine opslaat en via de plasbuis naar buiten afvoert.

Hoe werkt een katheter?

Een katheter wordt via de plasbuis of een incisie in de buikwand in de blaas gebracht. De katheter is verbonden met een opvangzak, waarin de urine wordt opgevangen. De opvangzak kan aan het bed worden bevestigd of aan de patiënt worden vastgemaakt. Het is belangrijk om de katheter en de opvangzak regelmatig te controleren en te legen om infecties te voorkomen.

Conclusie

Een katheter is een medisch hulpmiddel dat wordt gebruikt om urine af te voeren uit de blaas. Er zijn verschillende soorten katheters, afhankelijk van het doel waarvoor ze worden gebruikt. Het is belangrijk om de anatomie van de urinewegen te kennen om te begrijpen hoe een katheter werkt. Het is ook belangrijk om de katheter en de opvangzak regelmatig te controleren en te legen om infecties te voorkomen.

Now let's see if you've learned something...


2. Indicaties voor het gebruik van een katheter ⇨