Het gebruik van effectieve promptstrategieën kan LLM’s sturen om betere, antwoorden te produceren.

Prompt engineering is het vak, of de kunst, om dit te bereiken.


Je kan een model natuurlijk gewoon iets vragen:

👱🏻‍♂️Leg prompt engineering uit

🤖Prompt engineering is het proces van het ontwerpen van een prompt om effectief te communiceren met een AI-taalmodel zoals ChatGPT. Het omvat het zorgvuldig vormgeven van de input-tekst om de gewenste output of reactie te bereiken.
Dit proces kan het definiëren van de context, het stellen van verwachtingen, het specificeren van beperkingen en het iteratief testen en aanpassen van de prompt omvatten. Prompt engineering heeft als doel de bruikbaarheid en relevantie van de AI-reactie te maximaliseren.

Maar beter is het om specifiek te zijn in wat je van het antwoord verwacht. In welk taalgebruik, hoe lang het moet zijn en of je er bijvoorbeeld voorbeelden of opsommingen in wilt zien:

👱🏻‍♂️Leg prompt engineering uit aan een middelbare scholier. Geef een voorbeeld van een goede prompt en een voorbeeld van een slechte prompt. Maak je antwoord zo beknopt mogelijk.

🤖Prompt engineering is het proces van het ontwerpen en optimaliseren van vragen of opdrachten (prompts) voor een AI-model om betere en specifiekere antwoorden te krijgen. Een goede prompt helpt het model om je vraag beter te begrijpen en een relevant antwoord te geven.

Voorbeeld van een goede prompt:
"Wat zijn de belangrijkste oorzaken van klimaatverandering, en welke maatregelen kunnen we nemen om dit tegen te gaan?"

Voorbeeld van een slechte prompt:
"Klimaatdingen uitleggen"

In het tweede voorbeeld is de prompt vaag en onduidelijk, waardoor het model waarschijnlijk geen nuttig of specifiek antwoord zal geven.

Een andere belangrijke use case van prompt engineering is om aan te geven hoe de output gestructureerd moet worden. Hierbij helpen voorbeelden enorm:

👱🏻‍♂️In het bruisende stadje Emerald Hills heeft een diverse groep individuen hun stempel gedrukt. Sarah Martinez, een toegewijde verpleegster, stond bekend om haar meelevende zorg in het plaatselijke ziekenhuis. David Thompson, een innovatieve software-engineer, werkte onvermoeibaar aan baanbrekende projecten die een revolutie teweeg zouden brengen in de technologie-industrie. Ondertussen schilderde Emily Nakamura, een getalenteerde kunstenaar en muralist, levendige en tot nadenken stemmende stukken die de muren van gebouwen en galerijen sierden. Ten slotte opende Michael O'Connell, een ambitieuze ondernemer, een uniek, milieuvriendelijk café dat al snel de favoriete ontmoetingsplek van de stad werd. Elk van deze individuen heeft bijgedragen aan het rijke tapijt van de Emerald Hills-gemeenschap.

De personen in dit verhaal:
1. Sarah Martinez (verpleegster)
2. David Thompson (software-engineer)
3. Emily Nakamura (kunstenaar)
4. Michael O'Connell (ondernemer)

In het hart van de stad heeft chef-kok Oliver Hamilton de culinaire scene getransformeerd met zijn restaurant Green Plate. Oliver's toewijding aan het inkopen van lokale, biologische ingrediënten heeft het etablissement lovende recensies opgeleverd van zowel voedselcritici als de lokale bevolking.
Iets verderop in de straat vind je de Riverside Grove Library, waar hoofdbibliothecaris Elizabeth Chen ijverig heeft gewerkt om een gastvrije en inclusieve ruimte voor iedereen te creëren. Haar inspanningen om het aanbod van de bibliotheek uit te breiden en leesprogramma's voor kinderen op te zetten, hebben een aanzienlijke invloed gehad op de alfabetiseringsgraad van de stad.
Terwijl je over het charmante stadsplein wandelt, word je betoverd door de prachtige muurschilderingen die de muren sieren. Deze meesterwerken zijn het werk van de beroemde kunstenaar Isabella Torres, wiens talent om de essentie van Riverside Grove vast te leggen de stad tot leven heeft gebracht.
De atletische prestaties van Riverside Grove zijn ook vermeldenswaard, dankzij de voormalige Olympische zwemmer die coach is geworden, Marcus Jenkins. Marcus heeft zijn ervaring en passie gebruikt om de jeugd van de stad te trainen en het Riverside Grove Swim Team naar verschillende regionale kampioenschappen te leiden.

De personen in dit verhaal:
1. Oliver Hamilton (chef)
2. Elizabeth Chen (bibliotheek)
3. Isabella Torres (kunstenaar)
4. Marcus Jenkins (coach)

Oak Valley, een charmant stadje, is de thuisbasis van een opmerkelijk drietal individuen wiens vaardigheden en toewijding een blijvende impact op de gemeenschap hebben achtergelaten.
Op de bruisende boerenmarkt van de stad vind je Laura Simmons, een gepassioneerde biologische boer die bekend staat om haar heerlijke en duurzaam geteelde producten. Haar toewijding aan het promoten van gezond eten heeft de stad geïnspireerd om een meer milieubewuste levensstijl te omarmen.*
I*n het gemeenschapscentrum van Oak Valley heeft Kevin Alvarez, een bekwame dansinstructeur, mensen van alle leeftijden het plezier van beweging gebracht. Zijn inclusieve danslessen hebben een gevoel van eenheid en zelfexpressie onder de bewoners bevorderd, waardoor de lokale kunstscene is verrijkt.
Ten slotte wijdt Rachel O'Connor, een onvermoeibare vrijwilligster, haar tijd aan verschillende liefdadigheidsinitiatieven. Haar inzet voor het verbeteren van het leven van anderen heeft bijgedragen aan het creëren van een sterk gemeenschapsgevoel binnen Oak Valley.
Door hun unieke talenten en niet-aflatende toewijding hebben Laura, Kevin en Rachel zich verweven in het weefsel van Oak Valley en hebben ze bijgedragen aan het creëren van een levendige en bloeiende kleine stad.

De personen in dit verhaal:

🤖1. Laura Simmons (biologische boer)
2. Kevin Alvarez (dansinstructeur)
3. Rachel O'Connor (vrijwilligster)

Je ziet hier dat het model in staat is om, geholpen door wat voorbeelden, gestructureerde informatie uit een tekst te halen. Dat heet “few shot prompting”.


Vorige post: Midjourney