OpenAI's revolutie: Chat apps die je zelf kunt bouwen. Ik maakte er twee.


Vorige week was er een buzz van opwinding in de wereld van AI toen OpenAI, een van de voorlopers in de branche, een reeks spannende mededelingen deed tijdens hun developer conferentie. De meest intrigerende hiervan was wellicht de aankondiging van de GPT's. Maar wat zijn nu precies deze GPT's?

Een nieuwe generatie apps

Een GPT kan je zien als een app voor ChatGPT. Zo'n app is een gespecialiseerde versie van het model met een eigen doel: om bijvoorbeeld recepten te genereren, visuals voor bij een blog of om taalcorrecties te doen. Wat dit betekent, is dat we een heel ecosysteem aan apps kunnen verwachten - denk aan een soort app store, maar dan op het gebied van AI.

Zelf GPT’s maken

En het leuke is: je kan GPT's zelf maken, gewoon door te praten met het model. Je hoeft hier dus niet eens voor te kunnen programmeren. Ga hiervoor naar https://chat.openai.com/create.

Mijn GPT: The Rules of Golf

Mijn doel is niet om nieuws te delen over AI. Daar zijn talloze websites voor. Mijn doel is om te laten zien wat je aan concrete toepassingen kan maken. Daarom heb ik zelf maar eens een nuttige GPT gemaakt: The Rules of Golf.

Het is een bot (ik gebruik bot, app en GPT door elkaar zoals je ziet; zoiets moet nog een keer een goede naam krijgen.) die je bij golf helpt met de regels als je het even niet weet.

"Bal is in een struik blijven hangen. Wat nu?"

Dit is hem: https://chat.openai.com/g/g-LrrinFrth-the-rules-of-golf

Nog een voorbeeld: City Explorer

Omdat niet iedereen van golf houdt, heb ik nog een GPT gemaakt: City Explorer. Deze geeft je tips over welke plekken je moet bezoeken en waar je lekker kunt eten in een stad.

“Waar kan je lekker eten in Leuven”?

Bekijk hem hier: https://chat.openai.com/g/g-6Wmw1u2RT-city-explorer

City_Explorer

Wat je nodig hebt

Om de GPT’s te kunnen gebruiken heb je twee dingen nodig:

  1. Een account bij OpenAI. Het basis account is gratis.
  2. Toegang tot GPT's. Dit wordt nu uitgerold. Als je toegang hebt: lucky you! Zo niet, dan komt dat snel.

Het is ook handig om te weten dat je deze link in je mobiele browser kunt openen en save to home screen kunt selecteren om een icoontje op je telefoon te plaatsen. Op deze manier kun je altijd en overal toegang krijgen tot je nieuwe vraagbaak op het gebied van golf.

Ten slotte

De wereld van de AI staat op het punt om drastisch te veranderen dankzij de komst van GPT's. En het leuke is dat ieder van ons de kans heeft om deel uit te maken van deze verandering. Wie weet wat voor creatieve en innovatieve toepassingen we in de komende tijd zullen zien. Ik kijk ernaar uit!


Vorige post: Namaken van afbeeldingen