AGI, of Artificial General Intelligence, is een type AI dat op menselijk niveau kan denken. AGI kan leren, begrijpen en toepassen van kennis over een breed scala aan taken.

Hoewel we nog geen volledig werkende AGI hebben, komen we wel steeds dichterbij met geavanceerde AI-systemen zoals OpenAI’s GPT en Google’s DeepMind AlphaGo. GPT en andere Large Language Models, hebben bewezen dat het teksten kan genereren die bijna niet van menselijke teksten te onderscheiden zijn. AlphaGo, aan de andere kant, heeft zich het complexe bordspel Go meester gemaakt, niet door het leren van menselijke zetten, maar helemaal door tegen zichzelf zelf te spelen – een essentiële stap richting generalisatie en dus richting AGI.

AGI is super interessant, omdat het potentieel heeft om vele aspecten van ons leven te transformeren, van gezondheidszorg tot onderwijs en vervoer. Tegelijkertijd is het idee van AGI ook wel angstaanjagend, omdat het vragen oproept over de toekomst van werk, ethiek, en zelfs onze plek in de wereld.

De toekomst van AGI is wellicht niet ver weg meer; het belooft een wilde rit te worden.


Vorige post: GPT Finetuning